Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. díl - Ve jménu říše - Bitva o život

2. 10. 2009

Ve jménu Říše

 

1.

 

Bitva o život

 

„Bubi,“ křičí vysoký světlovlasý muž s rukama přitisknutýma k ústům. Kde ten zatracený kůň může být? Myslí si mrzutě. Vždy k večeru se někam vypaří. Obyvatelé městečka St.Athan jeho koně znají a tolerují mu jeho výstřelky, jako je pobíhávání, kam se mu zachce a pojídání čehokoliv, co mu zachutná. Dokonce má podezření, že někteří ho mají natolik rádi, že mu podstrkují ovoce a zeleninu ze svých zahrádek. Prostě není muže, ženy, dítěte, které by neznalo Bubiho.

Bubi je můj kůň, který se mnou prošel celou válkou. Je nádherný. Celý černý jen s bílou lysinou na čele a s nemožně rozmazlenou povahou. Snad pro jeho nádheru ho všichni mají rádi. A možná proto, že jsou to Angličané, kteří milují koně a jezdecký sport. Samozřejmě má dlouhé vznešené jméno, jak si takový plnokrevník zaslouží. Jenže zkuste na někoho volat Burkhard von Betelguese. Na tom by si člověk zlomil jazyk. Když slyšel poprvé jeho jméno, rozesmál se tak, že nebyl k udržení. První co ho napadlo, bylo jméno Bubi, po jeho otylém poníkovi, kterého měl v dětství a na kterém jezdili i jeho bratři.

„Bubi, ty zvíře pitomé, domů!“ křičí. Vsadí se, že se někde schovává.

„Maxi, nakonec vždy přijde domů. Proč tak křičíš?“ zaslechne veselý hlas a zvedne hlavu. Z podkroví na něho vykukuje hnědovlasá hlava se zelenýma smějícíma se očima. „Neboj se, on tě slyší!“

Max s úsměvem na tváři pozoruje rozhlížejícího se Ethana. Vidí ho odtamtud nebo ne?  „Vidíš ho, Amine?!“

Ethan Amine Drake se zakření. Každý večer se opakuje totéž. Bez toho volání by snad jejich sousedé ani nevěděli, že je už večer. Jistěže Bubiho vidí. Ten kůň je příšerka, ale nebýt jeho, některé události v jeho životě by se nestaly a oni dva ho milují jako své dítě, čehož Bubi dokonale zneužívá. Zamává na Bubiho, který se schovává přitisknutý ke zdi domu obrostlého popínavým listím. Zaleze zpět na půdu a začne ji prohledávat. Zvenku k němu doléhá opětovné Maxovo volání.  Mávne nad tím rukou a v tom zahlédne to, co hledá. Vrhne se k vykukující černé krabici a odhrne z ní děravý koš a další krabici plnou serepetiček.

 Je to ono.

„Bubi! Mám toho dost. Jestli nepřijdeš nedostan…“ aaa tak tohle vždycky funguje, pomyslí si, když zaslechne dusot a zahlédne černou vlající hřívu. Rozkašle se, jak kopyta zvíří prach. Začne mávat rukou, aby se prach trochu rozptýlil. „Bubi kolikrát… Jdi do zahrady. A fofrem, nebo se rozzlobím!“

Bubi šťouchne Maxe do ramene, až ho skoro povalí a odkluše do zahrady, za dům, kde mu přestavěli kůlnu na malou stáj. Začne se krmit trávou, ale za chvilku přestane a zaujme ho západ slunce. S kusem trávy v tlamě tiše pozoruje sluneční paprsky pozlacující krajinu.

Bubi pomalu stárne, neochotně si přizná Max. Stejně jako on s Aminem. Je zvyklý mu tak říkat, i když zná jeho první jméno. Tak ho oslovoval čtyři roky a tak na něj i myslel.

 Z domu uslyší nadávky a rachot. Otočí se ke vchodu a vytřeští oči.

„Amine, co to máš!? Nestalo se ti něco?“ vykřikne a spěchá k němu.

„Psací stroj, Maxi, a nic mi není,“ zafuní Ethan. „Proč mi musíš říkat tím hrozným jménem? Amine… zní to tak…“

„Francouzsky?“

„Přesně tak.“

„Možná proto, že tvoje matka je Francouzka a dala ti to jméno po dědečkovi.“ Ethan se ušklíbne a přistoupí blíž.

„Dobře, ale jen pro tebe jsem Amin. Pro nikoho jiného.“ Vtiskne mu polibek na tvář. Pravdou je, že když spolu leží v posteli, tak mu „Amine“ z Maxových úst zní lépe než „Ethane“ a pak, oslovoval ho tímhle způsobem dlouho. Jde s Maxem dozadu k zahradní pergole a položí kufřík na stůl.

„Ahoj, Bubi!“ zamává mu a Bubi k němu otočí černou ušlechtilou hlavu.

„Chci, aby měl hříbě,“ pronese zničehonic Max.

 Ethan zvedne hlavu od kufříku. Zamračí se. „Někoho najdeme, uvidíš.“

Max se nejistě usměje a dál se dívá na Bubiho, který k nim loudavě přichází. Nechce, aby zmizel nadobro. Rozpačitě otevře kufřík. „K čemu psací stroj?“ zvedne k němu udiveně oči.

„Chtěl jsem ti to říct, ale, víš…“ Ethan zrozpačití a neví, jak pokračovat. Už nějakou dobu to nosí v hlavě, jenže neví, co by na jeho nápad Max řekl. Přece jen se to, co hodlá udělat, týká jich obou.

Max zatím vyndá psací stroj a přeleští ho rukávem.

„Tak k čemu?“

„Asi nebudeš rád. Bubi, dej tu hlavu pryč, to není k snědku,“ ozve se Ethan a odsune mu hlavu. Bubi ji uraženě stáhne, ale pořád na ty dva zírá. „Víš, rozhodl jsem se začít psát.“

„To je dobře, ale nebude ti to překážet v praxi doktora? Jsi jediný doktor v celém okolí.“

„Stejně jako ty zvěrolékařem. Proto nás asi mají lidé z městečka rádi. Psal bych jen po večerech, víš, ale musel bys s tím souhlasit.“

„Proč chceš můj souhlas?“ udiveně se otáže Max a položí mu ruku na paži. Miluje toho štíhlého vysokého Angličana. Vlastně neví, kdy se do něj zamiloval. Při prvním setkání, nebo později v tom vězení, nebo někdy jindy?

 Ethan se zardí. „Chci sepsat náš příběh z války.“ Max stáhne ruku a udělá krok vzad.

„Proč? Přece je to za námi nebo ne?“ Ethan rozpačitě přejede klávesy.

„Nevím. Možná jen na tu dobu nechci zapomenout a možná chci zanechat nějaké svědectví o tom, jaké to bylo ve skutečnosti. Ale pokud nechceš, nebudu psát,“ řekne úzkostlivě. Max se vedle něho posadí a přemýšlí.

„Já nevím. Čtu hodně noviny a ty procesy i to co jsme udělali, jsou stále čerstvě v paměti Evropy. Sám jsem u jednoho soudního řízení stál a smýšlení lidí…“ nechá odeznít nepříjemnou pravdu, že on je tady pod jiným jménem a vydává se za Francouze, protože jako Němce by ho do této země nikdy nepřijali.

„Bude to pro nás a pro Bubiho, pro nikoho jiného. Tak já nebudu psát. Dobře?“ vezme kryt a chce schovat psací stroj.

„Počkej!“ Max mu zadrží ruku. V Ethanovi se zatají dech, když se ho dotkne ta silná, ale i laskavá ruka, jejíž dotek zvířata milují stejně jako on. „Napiš to, ale budeš mi to číst. Možná máš pravdu a popravdě, jsou tam hezké i špatné vzpomínky. Pamatuješ, jak jsi šel pro ten vánoční stromek, a vojáci si mysleli, že jsi maquista? Měl jsi kliku, že jsem tam tehdy byl. Nebo na Nicole, která se projela na Bubim a my šíleli strachy? Jak se asi mají? Dlouho nepsali.“

„Napíšou. Jo, bylo to moc hezké, a když si vzpomenu na chvíle, kdy jsem se snažil tě dostat z baráku, aby ten raněný odbojář nebyl odhalený a ty taky… Šíleně jsem se bál a zároveň se tím i trošičku bavil. A ta svině, rybník i špionáž, ale i odhalení zrádce,“ zvážní.

„Tak o tom partyzánovi nic nevím, i když jsem tušil, že nejsi takové neviňátko, za jaké ses vydávál.“ Ethan se k němu skloní a políbí svého bývalého protivníka.

 Stáli proti sobě celé čtyři dlouhé roky a snažili se přežít. Tančili kolem sebe smrtelný tanec, na kterém závisely osudy třiceti rodin z vesnice Bois. Podařilo se to a oni dva přežili a Bubi taky. Po válce ho odvezli sebou do Anglie.

„Půjdu udělat jídlo a ty zatím piš. Čím vlastně začneš, Charlesi Dickensi?“ optá se zvědavě a zvedne se.

Udělá vajíčka. Dostal je od sousedky, protože si nemohla dovolit zaplatit za vyléčení kozy. K tomu chleba a vychlazený ovocný kompot. Tak jak to v létě vařila kuchařka Gertruda u nich doma a on se ji díval přes rameno.

„Přece Dunkerque. Tam to vše začalo.“ Zamyšleně vezme papír, který si přichystal a založí ho do stroje.

 Max se na něj zadívá. Vlastně je zvědavý a moc. Mohl by i trochu s něčím přispět. Zvedne se od Amina, už pohrouženého do psaní. Ano. I on, prostřednictvím toho příběhu, bude vyprávět, jaké to bylo s nimi, s Němci ve druhé světové válce. Ale teď jim udělá večeři, připraví koupel a pak se v noci budou milovat. Všechno se v něm sevře touhou, když do něj hlavou vrazí Bubi. Zatahá ho za hřívu.

„Máš pravdu, Bubi. Snění do kuchyně nepatří. Pak z vajíček budou uhelné brikety.“ Zajde za roh domu a uvědomí si klid, který tu panuje. Ticho přerušované jen bzukotem včel a brouků. Miluje svůj nový domov.

 

Dunkerque 3. 6. 1940

 

Už devět dní je Němci bombardují. Dosud nechápe, proč se do nich nepustili plnou silou, kterou disponují. Vojenských jednotek na to mají dost, aby je dokázali smést z povrchu zemského. Za těch jedenáct dní obklíčení se změnilo jen to, že munice i zbraní je stále dost, obvazů i léků dostatek, ale lidí je méně, zatímco Němci přitvrdili v ostřelování a hlavně bombardování.

 Ze začátku by řekl, že to bylo takové vlažné. Jako když plácneš dítě přes ruku, ale když zjistili, že se evakuují, jejich frekvence dětských plácnutí se zvýšila až nepříjemně. I když poslední dva dny už to není tak hrozné. Možná přesunuli dělostřelectvo někam jinam.

Bomby i granáty dopadají na písčité pláže Dunkerque a vyrývají krátery dost hustě a pravidelně. Rozhazují kolem sebe písek a člověk si musí víc než hlavu, chránit oči.

Německá letadla na obloze stíhají evakuační lodě a je jim jedno, jestli jsou to válečné lodě nebo malé šalupy posbírané podél pobřeží rybářům. Hlavně, že se to pohybuje. Co chvilku slyší Luftwaffe letící směrem na Anglii, jak cestou bombardují lodě, nebo vybuchující miny, které číhají na povrchu moře.  

Zakličkuje a vletí do jámy, kterou právě vyryl granát. Otevře čutoru a zatřepe s ní. Prázdná. Sakra, kdyby aspoň byla voda! Jenže jediná voda co tu mají, je slaná a tu pít… to se nedá. Už ani nemůže odplivnout z pocitu neutuchající žízně.

Pohlédne od svého úkrytu na první domy městské čtvrtě a ke vzdálenému stanu, kde leží pár pacientů. Stojí hned vedle Červené karkulky, kterou pojmenovali podle červené střechy domu. Je tam přeplněno, i když lehké případy obvážou a posílají rovnou zpět a zůstávají jen ty vážné. Navíc od té doby, co se vedle jejich nemocnice usídlil francouzský válečný lazaret, je tam opravdu živo.

Na chvilku si sundá helmu britských expedičních jednotek, aby si otřel čelo od potu. Patří k posledním lékařům, kteří tu zůstali z losování, kdo zůstane a kdo půjde, ale je to spíš jeho blbost než hrdinství, které mu velí zůstat s raněnými a ošetřovat je. Mohl už několikrát zmizet a nalodit se na křižník nebo na tu jednu z tisíce malých lodí, které přijíždějí noc co noc ke břehům a odvážejí vojáky nazpět do Anglie. Vždy poslal někoho jiného. Prostě je hlupák a zůstane takovým. I otec, když se dozvěděl, kam se přihlásil, ho seřval jak malého kluka.

Měl pravdu. Jenže blbost je výsadou mládí a on tady rychle zestárl. Teď nejspíš by něco takového neudělal ani za nic na světě.

Vzhlédne k zamračené obloze. Co si vzpomíná, bylo snad jen tři dny krásně. Snad dnes, pro tuto hodinu, díky počasí letadla nevzlétnou. Ale to už zaslechne charakteristický kvílivý zvuk německých bombardérů Štuke shazujících svůj smrtící náklad, které je nenechají na pokoji pár dalších hodin.

Prozkoumá situaci před sebou, když někdo k němu vpadne.

„Běžíme,“ zařve a oba dva se co nejrychleji vydají k dalšímu písčitému kráteru. Jsou už blízko města a oba jsou rádi, že uniknou z pláže.

„Jamie, co ty tady?“

Ten se zakření. „Docu, vás přece nemohu opustit. Začíná jít do tuhého. Máme zbraně, máme munici, ale lidi nejsou, nic není. Chci do Anglie a napít se dobrého studeného irského piva v příjemné hospůdce a neslyšet řev kanónů.“

„Německé pivo je také dobré.“

„Cha, raději to nikde neříkejte. Hoši jsou naštvaní, že bereme Francouze, a když zaslechnou - Němec, střílejí a skřípou zuby. Mají toho plné oči. Jdeme?“

„Jasně!“ Oba vyběhnou a rychlými přískoky se dostanou k prvním domům města. Proběhnou kolem zdi polorozbořených budov a tiše se modlí, aby na ně nespadly. Dostanou se ke stanu a jsou rádi za ten prostý červený kříž na trávníku, který přece jen Luftwaffe respektují. Vytřepou písek z oblečení a Ethan zjistí, že ho začíná silně nesnášet.

„Ethane, rychle!“ Ethan odhodí helmu do rohu stanu a přiskočí ke stolu, na kterém leží tělo. Jedním pohledem zjistí, co se stalo. Potrhaná ruka. Střepina. Nesnáší střepiny víc, než cokoliv jiného, protože napáchají více škody než kulka. Rychle zaškrtí ruku a sundá provizorní obvaz.

 „Díky bohu, že tu jsi. Vůbec nevím, co dělat,“ řekne ustaraně jeden z pacientů.  Není těžce zraněný a může se pohybovat, proto dohlíží na těžší případy. Jsou tu poslední volná místa a i ta za chvilku budou plná, pomyslí si hořce Ethan.

„Vydezinfikovat, zašít a morfium.“

„Tady.“

„Díky.“ Sám vstříkne morfium do žíly a sleduje úlevu ve tváři raněného. Pomyslí si, že stejně nemá moc šance. Domu cestují většinou jen zdraví lidé. Posmutní. Ale i tak udělá maximum na jeho záchranu. Vůbec má kliku, že je zdravý a nic mu není. Dokonce za celou tu dobu, co je doktorem v expedičním sboru, neschytal žádné zranění. Někteří mu začali říkat Klikař Ethan.

Od začátku války, se musel naučit dělat všechno. Když se hlásil, myslel si, že bude mít na starost jednoduché zákroky. Takové, jaké se učí na medicíně. Jenže co začala válka, zjistil, že všechno je na hlavu a pokud něco neudělá, tak pacienti zemřou jen proto, že nezná lékařský postup jejích záchrany. A on nerad někoho ztrácí.

Hned první zkouškou byla amputace nohy. Ruka se mu tehdy příšerně třásla a nebyl nikdo, kdo by to mohl udělat, protože ostatní měli plné ruce práce s jinými raněnými. Pak si vzpomněl na otce. „Buď to uděláš, nebo padej od toho!“ Udělal to. Po nocích a chvilkách klidu studoval operace a další fakta nezbytná k vykonávání chirurgických zákroků. Praxi měl přímo na stole a on se učil velmi rychle. 

Poslední dobou dělá jen jedno a totéž. Zašívat, zašívat, nebo řezat. Pomalu má pocit, že je spíš řezníkem a švadlenou než doktorem. Jako anestetikum se podává všechno, co uklidní pacienta, ale hlavně morfium. Nejdůležitější je, aby vydržel operaci a přežil do další bitvy. Nemá rád ten kolotoč  - sem na stůl, spravit ho a vyhodit zpět do bitvy, ale kdo má rád válku.  

„Hotovo, mladíku!“ povzbudivě se usměje do tváře lesklé potem. Bylo by pro něj lepší, kdyby se vzbudil později, pomyslí si Ethan. Ruce důkladně umyje mýdlem a opláchne vodou. Dezinfekce, kterou používají před i po operaci.

Vytáhne z blůzy cigaretové pouzdro. Otevře je. „Sakra!“ zakleje a zaklapne. Vždy po operaci má šílenou chuť na cigaretu. No bude se muset spokojit s ničím. Zaposlouchá se do zvuků války.

Připadá mu, že neslyší už žádné jiné zvuky než střelbu, bouchání a sténání pacientů. Jestli bude válka trvat dlouho, přijdu o uši, pomyslí si a přeje si zapálit cigaretu. Tolik po ní touží.

„Ethane!“ Ethan Amine Drake se otočí za hlasem Jamieho. Usměje se. Ze začátku ho oslovoval kapitáne Drakeu, ale před dvěma dny toho nechal a oslovuje ho buď kapitáne, nebo Ethane.

„Co je?“ Jeho ošetřovatel. Jediný, který zůstal. V noci ho pošle na loď a do Anglie. Udělal tady toho dost. Bude to pro něj lepší.

„Ten pacient je neklidný. Vzbudil se.“

„A co jako mám dělat?“ řekne nevrle. Do jisté míry úplně znecitlivěl vůči lidské bolesti. „Další dávku morfia, na který si navykne?“

„Já vím. Možná by pomohlo, kdybyste k němu zašel?“

Ethan se postaví a jde dozadu k lůžkům. Nedávno se jedno uvolnilo a teď tam leží ten mladík se zašitou rukou.

„Děkuji. Bolí to.“ Oči má omámené drogou a na čele se perlí pot.

„Já vím,“ řekne účastně. „Bude to dobrý. Máte to krásně zašité a uzdravíte se. Rozhodně ještě pár děvčat jí obejmete.“

„Michael, doktore. Myslíte, že budu moci jít pryč?“

Má lhát nebo ne? „Určitě. Dnes v noci můžete jít a určitě se odtud dostanete.“

„Je to peklo. Nikdy jsem peklo neviděl, ale určitě vypadá takhle.“ Ethan si pomyslí, že ten mladík má pravdu. Tohle místo s kouřem, s pachem těl a krve, s ohněm z budov a střílením, je peklem doopravdy. Na každém kroku utrpení. Peklo. Ano, tak nějak si ho i on představuje.

„Mám doma dívku. Jmenuje se Simone a je krásná. Víte, chci se k ní vrátit,“ podává mu pomačkanou černobílou fotografii, na které stojí usmívající se dívka s kotětem v rukách. Ethan ji přijme a hledí na ni. Vrátí ji zpět do kapsy vojenské blůzy a pečlivě zapne.

„Spěte. Až nastane čas, vzbudíme vás.“ Michael přikývne a zavře oči. Před očima má obraz usměvavé Simone se zmrzlinou. Vrátím se k tobě, přísahá.

„Usnul.“

„Pak možná má šanci. Jamie, jsem unavený. Dnes odjedeš. Byl jsem na velitelství vyzvědět situaci. Moc toho nevím, ale evakuace je skoro dokončena. Dnes je poslední den, kdy to nejspíš půjde.“

 Jamie přikývne. Má rád kapitána. Je to fajn chlap, který spíš bere ohledy na pacienty a personál, než na sebe. Je posledním z doktorů na této bohem zatracené výspě pekla. Jo, ten mladík správně pojmenoval to místo.

„Pojedete taky, ne?“

„Pojedu, i když ti řeknu, při představě co nás čeká… Byl bych raději, kdyby válka nikdy nezačala.“

„Damn it, nenávidím Němce!“ Ethan pokrčí rameny. Jak z vlastní zkušenosti ví, jsou lidi a lidi. Jenže je fakt, že tuhle válku začali oni a nemuseli. „Kapitáne, cigáro?“

„Naval je sem!“ zatahá ho za ucho. „Kdes je sebral, přiznej se!“ Jamie se unaveně zasměje.

„Myslím, že to byl nějaký Francouz. Už je nepotřeboval a my ano.“ Ethan si povzdechne. Když se to tak vezme, tak je jedno, kde je vzal.

„Jdeme ven!“ Za chvilku by se z těch dvou cigár lidi uvnitř stanu začali dusit. Vyjdou ven a sednou na bobek u celtové stěny. Zapálí si cigaretu a pozorují jasnou oblohu.

„Zmírnili palbu.“

„Jen chvilkové ticho a do hodiny začnou znovu. To víš, musí se naobědvat.“

 Jamie se odmlčí a blaženě vtáhne do sebe kouř. „Je jako před bouří. Myslíte si, že je konec?“

„Tady ano, ale jinak je to začátek.“ Slastně popotáhne cigaretu. Cítí, jak se nervy uklidňují. Přimhouří oči. „Bude krásná noc a světlice už jsou blíž a blíž. I na naší straně palba utichá a kulomety tolik neštěkají.“

„Bylo by lepší, kdyby nebyla, ale zas na druhou stranu je zázrak, že průliv je velmi klidný. Aspoň to tak povídali místní.“

„Já vím.“ Mlčky společně kouří až dokonce. Nedopalky upustí na zem a chvilku ještě sedí. Unaveně. Už ani nepamatují, kdy naposled spali.

„Kapitáne, máte děvče?“

„Nemám. Nejdřív studium, potom práce a teď jsem tady v té mizerné lapálii.“

„Já taky ne, ale chtěl bych mít. Až se vrátím domů, nějakou si najdu. Bude hezká, ale hlavně milá a bude muset umět dobře vařit. Mám rád dobré jídlo, ale to je vidět, že?“ S úsměvem se zatahá za volnější uniformu. Všichni tu zhubli. „Možná si otevřu nějakou hospůdku.“

 Ethan se usměje. Taky má rád dobré jídlo a zvlášť od jejich kuchařky Samanthy. Ta umí vařit přímo božsky. Být teď v domě otce a jíst její hříšné medové koláčky nebo pečeného králíka. Polkne.

„Docteur!“ křikne někdo a vleče k nim tělo. Ethan vyskočí a běží k tomu muži. Ihned si uvědomí, že je to Francouz. Ze začátku byly oba lazarety oddělenější, ale teď jsou promíchání, jak jedni ubývají a druzí zůstávají. Je rád, že umí francouzsky.

„Co mu je?“ Cítí krev, i když je všude kolem něho. Zřejmě francouzští doktoři mají plné ruce nebo už je to jedno. Opět bude řezat a jemu začíná být lhostejno, kdo je tím pacientem. U Karkulky dokonce leží sestřelený německý letec. Je příjemné vědět, že ani Němci nejsou dokonalí a že můžou prohrát.

Vtáhnou zraněného dovnitř a položí na provizorní chirurgický stůl. Zachmuří se. Chtělo by to transfúzi. Jenže na takové finesy tady prostě není čas. Umyje si ruce a uvolní kus hadru, který přikrýval ránu a podá mu ještě jednu dávku morfia.

„Jamie, amputace!“

„Docteur, musí to být?“ optá se zoufale zdravý voják. Ethan se podívá do jeho, dle něho až příliš mladého unaveného obličeje. Vypadá, že ani on nespal pěkných pár hodin. Přikývne. „Je to můj bratr. Bude žít?“

 Má lhát? Nebo nemá? Už je z toho zničený, jak se musí rozhodovat, co říct a přitom neví, co bude dál. 

„Nevím! Jednoduše nevím, jestli to přežije nebo ne, ale podívejte se na nohu sám. Co mohu dělat?“ Klidně se dotkne otevřené rány, napůl roztříštěné kosti. „Už jen to, že došel živý až sem, je zázrak. Udělám, co mohu. Máte stejnou krev?“ napadne ho. Jsou bratři a mohlo by to pomoci.

„Oui,“ usměje se nejistě. „Zachraňte ho. Zůstanu tu s ním.“ Ethan pokyne Jamiemu a ten připraví infúzi rovnou do žil bratra toho Francouze.

„Jak se jmenujete?“ zatímco si rozkládá nástroje, které bude potřebovat.

„Já jsem Simon a on Chavier, docteur. Umíte perfektně francouzsky.“ Ethan neodpoví a začne řezat kus zbývající kosti. Simon odvrátí hlavu a drží se za žaludek, aby nezvracel. Ten šílený zvuk kosti a pilky. Konec. Ethan odhodí nohu do kbelíku vedle stolu a začne ji sešívat nejlepšími stehy, na jaké se vzmůže. Ten na stole je už dávno v bezvědomí, což je jenom dobře. Neuvědomuje si pozdní hodinu. Dá tomu Francouzovi léky, které mu pomohou přestát bolest, a přenese ho na lůžko. Vedle něj si mátožně sedne jeho bratr. Starostlivě se dívá na svého mladšího bratříčka. Snad ho ten Anglický doktor zachránil.

„Merde!“ zašeptá vztekle a pak vzhlédne k doktorovi. „Merci, docteur.“

Ethan mávne rukou a přikrčí se, když do zahrady domu spadne granát nebo něco jiného? Čert to vem. Všechno tohle zabijí. Nemá rád válku. Válka je špinavá.

„Kapitáne, Drakeu!“ Dovnitř se vbelhá voják s holí v ruce a zachmuřenou tváři. „Máte se dostavit k majoru Newmannovi!“

„Merde!“ zakleje rozkošnicky Ethan. Zapomněl se tam stavit. Ta francouzština přece jen k něčemu je. „Za chvilku přijdu.“

„Za hodinu.“

 Ethan mrzutě přikývne. Jojo bude tam a co jeho pacienti? Ti se mají o sebe postarat sami nebo co? Někomu tam vynadá a nejspíš asi nikomu. Stejně jsou všichni unavení a nejraději by si lehli a spali. Závidí svým pacientům i těm, co jsou už doma, pokud se jim podařilo přeplavit La Manche. I oba kuráti odjeli.

„Jamie. Postarej se tu o to, ano. Za chvilku budu zpět. Jen se dozvím, co chtějí. Kdyby ne, vzbudíš Michaela a půjdete. Je to rozkaz, Jamie. Chci tě po válce vidět a pozvat na dobře vychlazené pivo.“

„Rozkaz, kapitáne!“ vyhrkne Jamie a předpisově srazí paty k sobě. Zasalutuje, ale zubí se od ucha k uchu. Ethan si prohlédne uniformu od krve. Ať jdou někam. Na rozdíl od nich se aspoň snaží. Ne, zamítne. Všichni se snaží přežít v téhle válce a dostat se domů. Od prostého vojína až po důstojníky na velitelství. Nesnáší válku. Proč jen se k ní dával? Je blbec.

Vyrazí ven. Kličkuje a snaží se pořád pohybovat kupředu. Není to daleko, ale každý metr je děsivě dlouhý. Už dávno zjistil, že ten kdo se zastaví, většinou se zastaví navždy. A on nechce umřít. Chce ještě vidět svoji rodinu, ochutnat koláčky jejich kuchařky, najít si intimního přítele a otevřít praxi doktora v některém z menších měst Anglie.  Ošetřovat zraněné bolístky dětem, stejně jako poslouchat stížnosti znuděných paniček a starších lidí.

Není to daleko, ale i těch pár metrů je pro něho hodně.  Před budovou se nadechne, uhladí si uniformu, sundá helmu a prohrábne si vlasy. Narovná se.

„Kapitán Drake se hlásí.“ Rozhlédne se po místnosti zaplněné vojáky a mezi nimi je i těch pár ošetřovatelů, co si vylosovali, že zůstanou. Všichni mají kruhy pod očima z nevyspání. Za stolem někdo spí, ale nikdo ho nebudí. Většina ošetřovatelského personálu odjela prvního června a už je dávno v Anglii.

„Kapitáne Drakeu, vítejte. Jak to jde?“

„Svinsky, pane. Jak dlouho?“

„Zítra, možná dnes končíme.“

„Myslel jsem si to, pane. Co ranění, majore Newmane?“ Ví přesně, co s nimi bude, ale optat se musí.

„Zůstává tu asi celkem čtyřicet tisíc lidí. Hodně Francouzů. Naše jednotky jsou skoro pryč. Už nezvládáme obranu, jak mi bylo řečeno. Francouzský generál se opevňuje, ale chtěl bych, aby Karkulka zůstala tak jak je. Neopevněna. Doufejme, že budou respektovat červený kříž. S raněnými… Nemůžeme s tím nic dělat.“

„Rozumím, pane.“

„Vy odejdete. Je to jasné! Lékaře potřebujeme u nás doma, ne tady. Zvládnu to tu sám.“

„Rozkaz. Mohu odejít?“

„Jistě.“ Ethan zasalutuje a vzdálí se. Venku se opře o zeď. Bože, čtyřicet tisíc vojáků z asi čtyř set tisíc. Ty nejlepší a nejzkušenější jednotky už byly dávno evakuovány. Anglie získala skoro půlmiliónovou armádu, a kdyby Německo chtělo, nedostal by se odsud ani jediný. Možná je to jejich první chyba. Něco mu říká, že válka hned tak neskončí. Tohle je zázrak a on se pokusí v noci odjet pryč. Kajícně přizná otci, že měl pravdu.

Otřese se a vyrazí na zpáteční cestu. Dobíhává ke stanu, když nedaleko spadne granát. Nesnáší to, když leží tváří v trávě ohromený výstřelem a v uších mu zvoní bolestí. Snaží se pohnout, ale tělo odmítá spolupracovat s mozkem. Lehne si. Nanejvýš tu zůstane. Někdo jiný místo něj pojede přes kanál. Nesmyslně pozoruje zeleň a přemýšlí, kdy zemře. Promítá se mu všechno, co zanechal v Anglii a co ještě by měl před sebou. Kromě rodiny nemá doma nikoho. Nemá ani komu psát milostné dopisy. A on rád píše.

Z ničeho nic ucítí, jak se mu vrací život do končetin. Pohne se. Pohybují se, zajásá a plazí se dál ke stanu. Každý centimetr mu připadá jako kilometr a každá sekunda, kdy je na tom kusu země, mu připadá jako věčnost. Pořád si opakuje: Ještě kousek. Ještě kousek. Doplazí se k celtové stěně a zakřičí. Konečně, aspoň se mu vrátil hlas. 

„Kapitáne!“ zvolá zděšeně Jamie. Popadne ho pod paží a vleče ho dovnitř.

„Díky, Jamie. Dnes večer pojedeme a budeme se modlit, abychom to přežili.“

„My dva přežijeme všechno.“ Ethan přikývne. Chce se mu spát. Jak dlouho nespal? Pokouší se to spočítat a vždy se na nějaké té hodině zasekne.

„Kapitáne!“ třese jim Jamie.

„Co… co c... Co je?“ vykoktá ze sebe a lapá po dechu. Tak hnusný sen ještě neměl.

 Jamie mlčí. I on má noční můry. Vlastně všichni se tady budí s výkřikem hrůzy a chvějícíma se rukama. „Večer.“

„A já prospal tolik hodin. Měl jsi mě vzbudit.“

„Byl klid. Jen nějaké menší zranění a to jsem ovázal. Potřeboval jste si odpočinout. Už jste dva dny na nohou.“

„Aha. Nějak jsem to nemohl spočítat. Co ostatní?“

„Zůstávají a Michael odešel. Zatínal zuby bolestí, ale šel. Možná to dokáže.  Děkuje vám.“ Ethan přikývne. „Kabát, kapitáne.“ Ethan se obleče a pak přejde k francouzským bratrům.

„Je mi líto.“

„Docteur, vy za to nemůžete. To ta prašivá válka.“

Ethan pozoruje jeho klimbající hlavu. Chce se mu spát, ale pořád bdí nad bratrem. Podívá se na zorničky a pak zkontroluje tep, čelo a nohu.

„Pokud mu dopřejí klid, bude v pořádku. Odkud jste?“ Je blázen, že tu ještě stojí a ptá se, kde ti dva žili. Měl by jít na pobřeží.

„Livorne, na sever od Dieppe. U moře. Je tam krásně. Stavte se tam po válce. Rádi vás uvidíme.“ Ethan pozoruje jeho zasněný pohled. „Nejspíš ho dlouho neuvidíme.“

Ethan neví, co na to říct. Padnou do zajetí a to jsou vždycky zajatecké tábory. A jemu stačilo číst vzpomínky vojáků, kteří prožili světovou válku. Málo jídla, úplavice a různé nemoci. Hrůza. Pokud je člověk přežil, byl rád. Ne, nechtěl by se tam dostat.

„Au revoir,“ tiše řekne a zapne si plášť od uniformy. Jamie mu podá čepici, kterou Ethan vztekle zmuchlá a schová do kapsy. Vyjdou ze stanu do příjemné vlahé noci. Jindy by ji obdivoval, ale dnes jen zvedne hlavu a zaposlouchá se. Startují. Cítí je vibrovat ve svém těle. Možná je to předtucha.

Vyrazí k moři, kde bude muset přečkat nekonečné hodiny k příjezdu lodí. Na molo k lodím se nedostane, proto bude muset přebrodit nebo doplavat k jedné z těch malých lodí, které je odvážejí z pekla.

Na pobřeží od Karkulky to není daleko a přece mu připadá, že ta chvilka je staletím. Lehne za uschlý trs trávy a teď jen zbývá čekat. Vytáhne dalekohled, zabavený pozůstatek od nějakého vojáka a zahledí se na moře. Je prázdné jen s vraky čnícími do nebe jako mementa války. Schová dalekohled a unaveně se zahledí na pár podivně zkroucených těl ležících v písku, kterým omývá slaná voda nohy.

Válka je špinavá, opět si pomyslí a pohlédne na nedalekého Jamieho, který ostražitě pozoruje oblohu. Vedle nich leží další vojáci. Pláž je doslova narvaná k prasknutí a stačilo by, kdyby to stíhačky pokropily kulomety a je z nich sekaná. Nechápe, proč Němci nepoužijí naplno letadla. Kdyby k tomu přidali několik tříštivých bomb, rozhodně by se tolik lidí odtud nedostalo, pokud vůbec nějací. Možná je to díky počasí, které je mimořádně nepříznivé pro letadla.

Zanedlouho začnou ostřelovat pláže a oni dva se budou muset dostat k moři a kus plavat. Ani příliv k nim nedostane malé lodě tak blízko, aby se k nim pohodlně dostali. Moře není studené, ale teplým by je taky nenazval. Sundá si kabát. Táhl by ho ke dnu. Občas se oba přemístí a s bušícím srdcem vyhlíží lodě. Kolem nich se válí přilby, zbraně a pásy s náboji zanechané napospas osudu.

Začalo to, když zaslechne německé dělostřelectvo a letadla. Jako by je nemohli nechat pokojně odjet. Nechávají tu všechno, kromě sebe. Zbraně, munici, vozy i helmy, všechno. Odloží černou pistoli. Je mu k ničemu. Povzdechne si. Jak dlouho ještě? Přiloží si dalekohled k očím, ale nic nevidí. Zná ten pohled. Najednou se vynoří tisíce šedých stínů a vojáci se začnou jeden přes druhého k připlouvajícím lodím drát. Otočí se s úsměvem k Jamiemu. Konečně odplují.

„Jami… neeee! Sakra!“ vrhne se k němu a sevře v náručí. „Merde!“ zařve hlasitě. Proč zrovna on? Čím si to zasloužil? Chtěl si najít dívku a možná si otevřít restauraci, jak mu dnes povídal. Všimne si, že mu chybí půlka paže a ten pitomec ani necekl. Jsi hlupák, Jamie. Jsi velký hlupák. Nějak by to šlo zařídit. Zahledí se na moře s brodicími a plavajícími vojáky.

Připadají mu jako bájní tvorové. Záchrana nebo smrt? Protože i moře je nebezpečné a umí pohltit ty, kteří se na nich plaví. Pustí z náruče Jamieho a stejně jako ostatní se rozeběhne do moře. Nevšímá si ničeho a stejně jako když běžel po pláži, teď plave. Kolem sebe ve tmě cítí další vojáky, kteří se rozhodli stejně jako on plavat. Občas zaslechne zaklení. Někteří nezvládají boj s mořem a on slyší výkřiky tonoucích. Na chvilku zavře oči, ale pak je otevře. Kéž by mohl zavřít uši. Zatvrdí se. Nejde jim pomoci. Teď a tady jde každý sám za sebe. Jde o záchranu života.

Tam je první loď.

„Není místo!“ křičí z paluby a strhávají ruce pryč z boku lodě. „Je přetížena!“ slyší nejspíš kapitána. Zaslechne motor a pozoruje odplutí lodě z místa, kde stála. Jiná loď. Musí se k ní za každou cenu dostat.

Tady, tahle je ještě poloprázdná. Chytne se okraje lodě a snaží se přes něj dostat. Nějaké ruce ho tahají na palubu. Klesne na ni a oddechuje. Nic nevnímá a únavou zavře oči. Je na lodi a odjede z toho pekla. Někdo po něm hodí pokrývku a on se do ní vděčně zachumlá. Ještě cesta kanálem. Bože, prosím.

„Ještě čtyři a víc vzít nemůžeme.“

„Vím to. Dnes jedeme naposled,“ zaslechne cornwallské nářečí. Je tu a dostane se domů. Vděčně se uvelebí na studené palubě. Domů.

„Tak ještě ty a ty. Tenhle je mrtvý. Vezmeme jiného.“ Ethan zaslechne slabé šplouchnutí. Nezvedá se, nedívá se, kdo skončil v moři. Opře se o bok lodi a pozoruje šťastlivce, kteří jsou tu s ním.

„Díky kapitáne,“ zamumlá. Odezvy se nedočká.

„Tak poslední a vyrážíme, Charlie.“

„Jasně.“

„Počkejte!“

 Sakra proč? Ne neozvu se. Nechám ho tam.

„Počkejte na mě. Už nemohu!“

„Jedeme, Charlie! Víc se jich sem nevejde. Jestli zpomalíme, tak se nikam nedostaneme! Máme před sebou celý průliv.“ Nedaleko osvětlí oblohu světlo. „Mina,“ někdo prohodí.

„Počkejte!“ Ty vesmírný idiote. „Vyměním se s ním,“slyší sám sebe říkat a vymotává se z tepla pokrývky.

„Jste blázen, nebo je to váš brácha?“ zavrčí kapitán a zvažuje. „Tak dělejte!“

Ethan zkřiví rty. Nějak ten zajatecký tábor přežije. Michael, by ho nejspíš nepřežil nebo ano? „Puta!“ zakleje polohlasně.

„Blázen.“ A pomůže Michaelovi na palubu. Ví, jakou bolest musí cítit v paži, za kterou ho tahá. Kapitán pokrčí rameny a hlídá oblohu. Za chvilku se ukáže měsíc a budou tu jak holubi na střeše. Jen se do nich trefit.

„Kapitáne Drakeu,“ ozve se unavený hlas. „Zvládl jsem to. Zvládl.“

„To víš, že jo. Pozdravuj ji!“ Pomůže mu na palubu a pak sklouzne do vody. Loď vypluje směrem k Anglii.

„Počkejte! Doktore!“ ale to už Ethan plave k další lodi, i když ví, že nemá šanci se k ní včas dostat. Zanedlouho už jsou malé lodě pryč. Nakonec si to zamíří k břehům Francie. A to jsem chtěl na opačnou stranu. Zítra je konec. Jestli bude mít štěstí, jestli to zvládne, tak se mu podaří vyhnout táboru. Rozhodně pro to udělá maximum.

Vyleze na břeh a stojí jako další vojáci, kteří se dívají za loďmi. Pozoruje vybuchující moře pod dopady bomb a granátů. V dálce ještě zahlédne nějaké lodě, které se blíží, ale unaveně je nechá být pro jiné. Najednou se mu nechce bojovat s mořem a vojáky o místa na palubách. Otočí se a jde pryč. Nejdřív se musí zbavit mokré uniformy. Najde podobně stavěného muže a začne se svlékat.

„Proč jsi, Ethane, takový pitomec?“ nadává, když si svléká holínky. Je mokrý. Stojí nahý a neuvědomuje si, že každou chvilkou může zemřít. Vybral si sám. Je teď na cizím válečném území a musí si nějak zachránit kejhák.

„Posral jsi to důkladně. Být tady otec, tak tě seřeže do krvava,“ mumlá. „Medaili by mi rozhodně nedal.“ Jenže mu toho kluka bylo líto. Kdyby se o něm nedozvěděl víc, možná by ho nechal na pospas moři a bylo by to. Jenže on se o něm za tu krátkou chvilku dozvěděl tolik věcí. A některé, které ani nechtěl znát. Jako fotografii jeho snoubenky Simony.

„Blbče! Osle!“ sípá a převléká se do suchého, i když krvavého. Francouzská uniforma. Je to fuk. Ten jejich jazyk ovládá stejně jako angličtinu. Navlékne si kalhoty.

„Zlatá maminka,“ zabručí. Teď je vděčný, že trvala na tom, aby se naučil důkladně její jazyk. Jasně, ošklíbal se, ale po pár přiložených ranách rákoskou na zadek přestal a učil se jako o život. Jo, co se v mládí naučíš, jako když ve stáří najdeš. Po těch dnech v Dunkerque si připadá starý jako Metuzalém. Je tak vzteklý, že je mu všechno jedno.

Natáhne košili a sebere blůzu, prohlédne si doklady. Jde raději dál, když v tom ucítí, jak kolem něho něco proletí a vše vybuchne v oslepujícím záblesku. Padne na písek a diví se, že je tak světlý.

 2 dil  Nova totoznost

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

čtu Tě dlouho a důkladně...

(Mia, 7. 10. 2012 0:07)

... A jedno ze Tvých poznávacích znamení jsou úžasné vědomosti a druhé světové válce! Já to prostě nechápu. jo, nemusíš být zrovna expert, ale průměrný člověk jako já si skoro ani nepamatuje jak Německo obléhalo Francii. Natož tam odvíjet příběh! No prostě respekt! :)

Pěkné je to! ;-)

(tajemný š, 7. 10. 2009 15:34)

Jo, jo, hotový román, prostě se za tento textík nemusíš vůbec stydět a klidně bych ho viděl v papírové podobě! :-D

.....

(Tamara, 4. 10. 2009 14:15)

tve povidky sou proste nejlepsi :D je to jen prvni kapitolka a uz je to uzasny a neumim sa dockat pokracovani :D

Pekný úvod,

(Mononoke, 2. 10. 2009 23:26)

teším sa na pokračovanie.

=0)

(Teressa, 2. 10. 2009 22:13)

wow...uzasna kapitola...pri niektorych castiach som sa skoro rozplakala kedze sme vcera pozerali film zo zajateckeho tabora zo svetovej...ale pribeh to vyzera byt ako vzdy prenadherny...uz sa moooc tesim na pokracovanie=)

...

(Aylen, 2. 10. 2009 19:16)

Krásná kapitolka.těšim se na další.

:33333

(Milwa, 2. 10. 2009 18:39)

budu to číst od začátku znovu a znovu...moc se mi to líbí už od začátku prvních vět:D Tihle dva se jednoznačně stali mými oblíbenci:D

= )

(Lady-Shadow, 2. 10. 2009 16:35)

To je ironie osude, před dvěma dny jsem dočetla Remarqua a teď se tu objevila tahle povídka, =) pěkně napsané, děkuji moc za díl

to Lachim

(Profesor, 2. 10. 2009 14:34)

Můžeš mi říkat normálně Proefsore. Je to sice poněkud schizofrení mít mužský tvar přezdívky, ale mně to nevadí.

Dobře, jen

(Nex, 2. 10. 2009 14:24)

abys věděla, že jsem tu byla. :) Gratuluju k uvedení. A tak. Chci tě podpořit. Možná si to jednou i přečtu. ;) Vale Ká!

:-)

(Lachim, 2. 10. 2009 14:07)

Na rozdíl od Profesora(Profesorky?) válečnou literaturu nečtu, ale tohle mně chytlo od prvních vět. Je to nádherný. Nemůžu se dočkat dalších dílů.

...

(Profesor, 2. 10. 2009 13:20)

Pěkné. Já mám válečnou literaturu ráda. Bylo to tenkrát hnudné, ale tvá povídka vypadá zajímavě.